Karabaş Otu Balı

Karabaş Otu Balı Nedir?

Karabaş Otu Balı Nedir?

Geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitki olan Karabaş Otu, Lavanta bitki ailesine ait bir bitkidir.Akdeniz ülkelerinde kendiliğinden yetişen ve oldukça faydalı bir bitki olan Karabaş Otu, ilkbahar mevsiminde mor veya pembe çiçekler açar. Otun boyu 30 ile 100 santimetre arasında değişebilir.

Yeşil ve gri arası bir renge sahip olan gövdesi ve mosmor çiçekleriyle çayırlarda  boy gösteren Karabaş Otu, kendiliğinden yetişebildiği gibi alınan fideleri sayesinde sıcak iklime sahip her yerde özel olarak da yetiştirilebilir. Ülkemiz Karabaş Otunun yetişmesi adına oldukça elverişli bir iklime sahiptir.

Karabaş Otu Balı Nedir?

Nisan-mayıs ayları arasında çiçeklenme dönemi olan Karabaş Otu bitkisinin çiçeklerindeki nektarları toplayan arılar, bu nektarlarla Karabaş Otu Balını üretirler.

Karabaş Otu Balı Nedir?

Genel olarak koyu renktedir, Nisan ve Mayıs ayındaki yağmurları baz alarak verim konusunda değişkenlik gösterir. Çok zor elde edilen bir baldır; kendine has aroması ve kokusu olan bu balın oldukça fazla faydası vardır. Dünyada oldukça değerli bir yere sahiptir.

Vitamin ve mineraller açısından son derece zengin olan Karabaş Otu bitkisi, ideal bir kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Aynı zamanda kalorisi düşük olan bir bitkidir. Arılar bu bitkinin nektarlarını,   en verimli zamanında toplarlar ve nektarı yüksek kaliteli bir bal olan Karabaş Otu Balı ortaya çıkar. Düzenli şekilde tüketilmesi halinde bir çok faydası vardır.

YAYLA BALPINARI

Nasıl Tüketilmeli?

Karabaş Otu Balı Nedir?

Polen içeriği oldukça fazla olan  çabuk kristalize olma özelliği göstermektedir. Balın kristalize olması besin değerini düşürmez.  Karabaş Otu Balını, sabah ve akşam saatlerinde aç karına iki tatlı kaşığı tüketmek yeterlidir. Tükettikten sonra 15 dakika bir şey yenilip içilmezse daha iyi olur. 

Besin Değerleri

Yöresel adıyla kargan olarak bilinen Karabaş Otundan elde edilen Karabaş Otu Balı; besin değeri bakımından oldukça zengindir. Prolin değeri diğer ballara nazaran 4 kat kadar daha fazla çıkmaktadır. İçeriğindeki glikozidler, saponinler, sineoller bakımından diğer ballardan zengindir.

YAYLA BALPINARI

Alerji Yapar Mı ?

Arı ürünleri, hassas bireylerde alerjiye neden olabilir. Bilinen alerjisi olan, astım ya da yüksek alerjiriski taşıyanların tüketmemesi önerilmektedir. Arı ürünleri kullanımında miktar önemli olduğu için, özellikle 3 yaş altı çocuklarda, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

FAYDALARI

  • Yaraları iyileştirmeden depresyona kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan Karabaş otu bitkisinin, arıcılık açısından  en verimli dönemi, Mayıs ile Haziran ayları arasıdır. Karabaş bitkisi kış ve bahar yağışlarından etkilenmektedir. Bu yüzden hasadı her sene olmamakta ya da az olmaktadır.
  • Polen içeriği oldukça fazla olan çabuk kristalize olma özelliği göstermektedir. Balın kristalize olması besin değerini düşürmez. Aksine kristalize olan bal daha kalitelidir ve gerçek olma payı daha yüksektir. Avrupa ülkelerinde bal genel olarak, donmuş haliyle daha yaygın şekilde tüketilmektedir.
  • İçerisinde sineol, saponin ve glikozid gibi besin değeri yüksek maddeler yer alır. Bu sayede kalbi güçlendirme ve damarları açma konusunda fayda sağladığı söylenebilir. Aynı zamanda balgam söktürücü özelliktedir
  • Düzenli şekilde tüketilmesi halinde,  damar sertliğini önlemek adına olumlu etkileri vardır.
  • Aynı zamanda ağrı kesici özelliği olan Karabaş Otu Balı; sinir ve asabiyete de oldukça iyi gelir.
  • Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücre hasarlarını önler. Serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltma konusunda olumlu etkileri olabilir.
  • Yüksek tansiyona ve baş ağrısına karşı önleyici tedbir olarak Karabaş Otu Balı tüketilebilir. Migren rahatsızlığı olanların düzenli şekilde Karabaş Otu Balı tüketmeleri fayda sağlayabilir.
YAYLA BALPINARI

yaylabalpinari.com.tr

hayitbali.com

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir